20diablaka

20 urodziny Kręgu KHKA DIABLAK

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#16 2014-09-29 22:43:47

madako

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Kto jest Kto?

Pamiętam jak dziś te żółcieluchowe plakaty reklamowe Diablaka. W lutym 1999 ktoś wytapetował nimi pół AGH. Nie dało się ich zignorować. W harcerstwo bawiłam się już wcześniej w rodzinnym Tarnowie, więc trafiły na podatny grunt. No i ta nazwa! Górę mam na myśli oczywiście
Szybko zostałam zaopiekowana przez Kudłatego (pomysłodawca Medżika), Trapera i Grzesia i po krótkim czasie wtorkowe wieczory stały się dla mnie czasem magicznym.
Z Diablakami odkryłam uroki auto-stopa (dzięki Sylwia!), z okien chatki na Śnieżnicy wgapiałam się w wyspy nad morzem mgieł (tu przyjmowałam swój znaczek Kręgu), wypluwałam płuca wdrapując się po raz pierwszy na Ćwilin, ścigałam się stopem przez pół Polski (dzięki Maurycy!), raczkowałam w jaskiniach, turlałam się stopem do Taize (dzięki Zocha!, bratałam się z niemieckimi skautami, rozbudzałam swą miłość do gór (kurs przewodnika beskidzkiego)... a i inna miłość mnie tu znalazła...

Ja, inżynier środowiska, dziś pracuję w „firmie” z zupełnie innej bajki, ale na osłodę spotykam tu na korytarzach diablakową polonistkę i socjolożkę. Kraków jest mały, Diablak jest wielki!   

Dziś to co się liczy najbardziej to Ewka (- „Mamuś no kiedy mnie zapiszesz do tego harcerstwa?”) i Krzyś (- „Dziś jedziemy na te liny z wujkiem Maćkiem?”). 
Wciąż kręci mnie górołażenie, choć aktualnie to raczej górociąganie przychówku, śpiewogranie (najczęściej w naszym kwartecie), harce na linach, muzeobrania z Rudą i Grażką, prowadzenie warsztatów dla zaprzyjaźnionych dzieciaków, no i ploteczki w szacownym dinozaurowym gronie! A jak już słowo "plotka" padło to z niecierpliwością czekam na kolejny babski wieczór ręcznie dekorowany (dzięki Stacha!).     

Wejście w grono dinozaurów było dla mnie zamknięciem pewnych drzwi. Staram się jeszcze czasem kuknąć przez dziurkę od klucza Przechodząc Karmelicką puszczam oko do znajomych okien.
Kilkoro z Was jest na mojej liście for ever – no zwłaszcza ten Jeden;-) 
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za te kilka wspólnych, pięknych lat!

Medżik (1999)
Magda (Dubiel) Kołodziejczyk

Ostatnio edytowany przez madako (2014-09-29 22:44:25)

#17 2014-10-26 21:18:37

raku

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Kto jest Kto?

Do Kręgu wpadłem w 2001 roku, od razu jak śliwka w kompot
Podczas jakiegoś rajdu w Krzeszowicach cała kadra była z Diablaka. Od słowa do słowa, we wtorek pierwsza zbiórka i tak już zostało.
Moja wcześniejsza harcerska droga związana była z Hufcem Chrzanów, a drugim drużynowym był Kudłaty.

Podczas studiów pracowałem w radiu akademickim, a z falami eteru wiązałem swoją przyszłość. Przekształcenia własnościowe i ręka nowego inwestora szybko pokazały mi, że "media to dżungla"
Dorabiając w sklepie górskim (Polar Sport przy ul. Siennej) coraz bardziej wiązałem się z tym zajęciem i tak już zostało. Dziś odpowiadam za dział e-commerce, zajmuję się analizą i planowaniem strategii e-marketingowych, wdrażaniem i rozwojem nowych projektów.

Największą pasją jest od ponad 15 lat wspinanie - sportowe, górskie, bouldering. Odwiedziłem już kilkadziesiąt europejskich rejonów, a takie wspinaczkowe "tripy" to najlepsze wynagrodzenie za ciężki trening W 2005 roku wspinanie zimowe rzuciłem na rzecz nart skitourowych, więc zimowych czas spędzam na "110 pod butem".  W 2010 zostałem instruktorem wspinaczki sportowej (z uprawnieniami MS).
Moje "fizyczne" pasje dopełnia jeszcze kawa. Nie wyobrażam sobie życia bez kilku espresso dziennie uwielbiam także metody alternatywne. Stale podróżuję po kawowej mapie świata.

Obecnie mieszkam w Zabierzowie z żoną i dwiema córeczkami. Trenuję w przydomowej boulderowni. Staramy się jak najwięcej czasu spędzać z dziećmi aktywnie (skały, góry, rowery, narty, wycieczki), uwielbiamy rodzinne podróże, nowe miejsca. W większości staramy się to organizować z uwagi na nasze pasje, turystycznie i campingowo.
Przy każdym ognisku zawsze wspominam magnetyzm Kręgu, Śnieżnicę i twarze z którymi wpatrywałem się w płomień.

Ściskam!
Bartek Rak

P.S. Świetnie było Was zobaczyć w Ochotnicy

Stopka forum

RSS